Baliflits 11

26 februari 2017 - Sanur, Indonesië

 lieve lezers, hier dan weer een paar flitsen. Donderdagmorgen ons dagelijks zwemuurtje gehad, daarna lekker ontbijt en ja, s'avonds ons uitje met Riet en Henk. Het was voor ons een verrassing waar we deze avond zouden rijsttafelen. De taxi stond om 7 uur klaar, deze moest twee keer rijden, want 8 mensen pasten daar niet in. We werden naar een restaurant gebracht aan de andere kant van Sanur. Daar waar we elke dag langs fietsen, maar van het bestaan niet wisten, omdat er om die tijd een gesloten hek voor staat. Erachter bleek een authentiek restaurant te zitten met veel houtsnijwerk uit vervligen tijden, maar met een moderne inslag. We zijn begonnen met een aperatiefje en al gauw werd de soep geserveerd. Onze gastheer en gastvrouw hadden ook goed voor mij gezorgd, want alles wat me voorgeschoteld werd was lactose en glutenvrij. Daar kunnen ze in Holland een voorbeeld aan nemen. Iik kreeg een heerlijke kippensoep, terwijl de anderen soto ayam hadden, dit ia ook een  kippensoep, maar dan een gevulde met mie en gekookt ei enz. Een heerlijk soepje. Wat er daarna op tafel kwam, wil je niet weten, garnelen, vis, rendang, loempia's, emping, heerlijke malse kip gado-gado, . Enz. Er stonden heel wat bakjes op tafel. Ook het toetje werd niet vergeten? Zwarte rijst met een bolletje ijs. Voor mij fresch-fruit. We hebben gesmuld. De avond werd afgesloten met koffie en thee en als slaapmutsje een borrelglaasje limocello. Jammer voor Roeland dat hier geen lactose inzat. Hij had er nog wel een gelust. Ook het bandje was erg leuk. Voor Riet werd special Rosita gespeeld. Toen de Rivers of Babylon werd gespeeld hebben we onze stoute slippers aangetrokken en hebben voor Henk en zijn eerste bruid een Cha, cha,cha gedanst. Dat vonden ze erg leuk. Henk houd niet van dansen, maar heeft zijn Riet wel ontmoet op de dansvloer. Na een hele leuke avond waren we om half elf weer thuis. Dat is laat voor ons, want zoals ons onlangs werd gevraagd of we al in slaapstand  stonden was het tien uur. En ja dan liggen we meestal al, al slapn we nog niet..  Donderdag hebben we Iesje uitgezwaaid. We missen zijn bulderende lach. Vrijdag moesten we eerder van het strand, omdat we om kwart over vier werden opgehaald voor een cookingclass. We waren met zijn tienen, waarvan er vijf gingen koken en de anderen gingen proeven. Om kwart voor vier waren de eersten lopend vertrokken. We kwamen ongeveer gelijk aan. Na eerst met zijn allen wat te hebben gedronken, gingen er vier van de proevers een wandeling maken met Wayan, de gastvrouw. Haar zwager ging ons kookles geven. Vooral de basic-bumbu was interressant. Alle verse kruiden worden fijn gemaakt in een tobek, dit is een platte vijzel. Heb ik nog niet! Dit ruikt zo lekker! We hebben dan ook een klein beetje geproefd. Lekker maar  pittig! Deze bumbu kan  voor veel  gerechten worden gebruikt en door er andere kruiden aan toe te voegen krijg je een hele andere smaak. Onze kok had alles al voorbereid dus hoefden we niet zo heel veel te doen. We zijn begonnen met de tuna die met de bumbu en een limoenblaadje ingepakt werden in een stuk banananblad. Deze ging als eerste de stoompan in. Ongeveer 20 tot 30 minuten. Je kunt aan het bananenblad zien  wanneer ze gaar zijn.daarna kwam de kip op tafel die ook al voorgesneden was. Maak de stukjes niet te klein. Als je ze in de pan doet moet eerst het water uit de kip verdampt zijn voor je de bumbu er bij doet. Joseph werd aan de wok gezet om de boel om te scheppen. Zo nu en dan werd er geproefd en alleen al de geuren. Heerlijk! Ook de groentes kregen een beurt. Deze groenteschotel bestond uit kouseband, bloemkool zoete pepers en wortelen. Deze groentes kun je rustig vervangen door broccolli witte of savooie kool enz. De hoofdgroente blijft kouseband en alles beetgaar. Onze kokh had als eerste wat kipgehakt aangemaakt met de bumbu even voorgebakken. Dit werd in een wasteiltje door elkaar gehusseld. ( het water loopt me nog in de mond.)  inmiddels waren de wandelaars ook weer terug en konden meteen aanvallen. Volgens mij had Wayan de lopers een beetje afgemat, ze kwamen met de ong op de schoenen binnen de rijstvelden zijn hier prachtig en er werd ook nog geoogst, dus hebben de wandelaars het ook naar de zin gehad. Er kwamen grote borden op tafel en Wayan schepte ons allemaal een flinke portie op. We hebben gesmuld. Ook had Wayan haar moeder nog uitjes met knoflook gebakken, zoals wij de gefruitte uitjes uit zakjes kennen, maar dan vers. Voor de mensen met een ijzeren maag waren er ook nog pepers . Als toetje had De kok zwarte rijst met een kokoscremetop. Verrukkelijk!. Ook de koffie n thee werd niet vergeten.na een zeer geslaagde middag avond  zijn we met volle buiken weer  naar huis gegaan. Nog een doggybag meegenomen voor Luus, die er zaterdag ook heerlijk van heeft gegeten. Zaterdag morgen massage, dus gauw slapen. Vandaag een dag zonder activiteiten.Lekker gerelaxt aan het strand en helaas al weer iemand gedag moeten zeggen. De zus van Iesje, Liesbeth haar vakantie zat er weer op. Wat zijn wij toch geluksvogels dat we hier nog een poosje mogen blijven. Vandaag moeten we afscheid nemen van nog een zus en zwager van deze mensen. Ook Ed en Evie moeten nog werken, maar wel voor het laatste jaar, volgend jaar ook 8 weken. Ja, thuisblijvers, we zijn nu eenmaal besmet met het mistieke Bali virus. Vanmiddag hebben we alweer een uitje. Om 5 uur staat er een auto klaar om ons naar Putu het kamermeisje te brengen, die thuis een warung hebben. We hebben hier vorig jaar gegeten en een ontzettend leuke avond gehad. Ja, Renee en Gerard en Hans en Lies dat missen jullie dit jaar, maar we zullen aan jullie denken. In de volgende flits horen jullie hier meer over. Jullie begrijpen , dat we het erg druk hebben, dus mocht de flits eens iets later zijn, dan betekent dit meestal, dat ik hem al drie keer overgschreven heb, om slaperige technische reden , zonder back- ups.  Een dikke knuffel van ons❤️❤️❤️❤️❤️

Foto’s

3 Reacties

  1. Robert Steur:
    26 februari 2017
    Hallo Bali-genieters,

    Slapen, aquajoggen, koffie drinken met altijd wat lekkers erbij.
    Smakelijke tussendoortjes, strandleven, fietsen en... bovenal.
    Eten, eten, eten, eten en daarna nog maar weer eens uit eten.
    Rijsttafels of zelf bereide lekkernijen tijdens een kookcursus.
    Wat een zwaar leven hebben jullie daar in het Verre Oosten.
    Een treurig bestaan, wij hebben medelijden met jullie hoor.
    Arme zielen, vreselijk, vreselijk om zo'n leven te moeten leiden.
    Gelukkig dat de tijd omvliegt, want dit is echt niet te harden.
    Hier hebben wij het tenminste reuze naar onze zin, reken maar.

    Afsluitend even snel onze flits, vandaar.
    Vandaag (zondag) een schitterende voorstelling mogen zien.
    De Jeugd van Toen verraste met een spetterend programma.
    Bis, bis, bis, Anneke en Jaap dansten een romantische rumba.
    Jaap zong prachtig en gevoelig in duet samen met Dinie Post.
    De sketches liepen volop gesmeerd en waren heel vermakelijk.
    Een bomvolle en over-enthousiaste zaal klapte de handen stuk.
    Dinie Post is door Gerard van Klaveren toegesproken op toneel.
    Voor haar een Koninklijke Onderscheiding van verdiensten.
    De dag sloten wij gevieren (T&J-M&R) passend af in Tjaarda.

    Tot de volgende flits maar weer. Ondertussen, houd moed!

    Groetjes van Dansschool Siebenga (m.u.v. de Siebenga's).
  2. Gerard mentz:
    27 februari 2017
    Wat missen we veel. Het eten op de foto's zag er heerlijk uit. IK moet het maar doen met een frietje ( wel de beste friettent op de Dappermarkt ) Wel een zaakje ontdekt waar ze rode pepertjes voor Renee hebben. Extra heet zelfs zegt Renee en ik durf er al niet naar te kijken laat staan te proeven. Geniet lekker daar want de tijd vliegt om en ik word mooi van jullie activiteiten...;) Helaas kan ik op Bali alleen maar plat op het strand want dat houd ik nog net vol en een rustig baantje in het zwembad want het zweet gust eruit bij mij daar. Mijn hart en bloedomloop bedraagt het temperatuur niet. Maar we missen het wel. De heerlijke warmte en het niets hoeven te doen. Het is een prachtig land. Leuk deze verslagen dan weten we wat jullie daar allemaal doen. Als jullie weer thuis zijn en het weer hier redelijk is kom ik gauw langs om jullie verhalen te horen en wat een prachtige foto's allemaal van het eten en de rijstvelden en de heerlijke bananen aan de bomen. Niet stiekem wat bananen geplugd? We zien uit naar flits 12 met speciale mededingen voor Lies en Hans en ons....;)
  3. Anneke de Haan:
    27 februari 2017
    Hoi genieters,
    Wat een prachtige foto's zeg! Maar één ding valt wel op, als er niet wordt gegeten, dan wordt er wel eten gemaakt, hihi! Wat ziet die rijsttafel er ook imposant uit, was vast erg lekker! Nog een fijne tijd daar, liefs, Anneke
    p.s.
    Ik weet niet of iedereen dat heeft uitgevogeld, maar als je helemaal bovenaan op 'reisverhalen'klikt, dan kan je gewoon kiezen welke flits je wilt lezen. Daar stond ook nr. 11 bij.